Amb el lema Tàpies viu. Viu Tàpies, aquesta efemèride té la voluntat de potenciar la figura de l’artista i aprofundir en la seva obra i pensament, ressaltant-ne la seva vigència, així com destacar el seu compromís social i polític.
L’Any Tàpies, comissariat per un equip especial que ha creat la Fundació Antoni Tàpies, comptarà amb quatre exposicions: L’empremta japonesa, centrada en la influència que el budisme zen d’alguns monjos japonesos del segle XVIII i XIX van exercir en l’artista; A=A, B=B, que reflexiona sobre les connexions entre l’art i la ciència; Sengai, una mostra de les pintures i cal·ligrafies del monjo budista japonès Sengai, i l’exposició Antoni Tàpies. Retrospectiva, comissariada per Manuel Borja-Villel i coproduïda pel Centro de Arte Reina Sofía i la Fundació Antoni Tàpies.
La Fundació Antoni Tàpies serà el centre neuràlgic de l’any, però també s’han organitzat activitats a altres punts de la ciutat, com la mostra de cartells de Tàpies al Museu d’Història de Catalunya i una exposició divulgativa itinerant, pensada per al Servei de Biblioteques de la Generalitat de Catalunya.

