Barcelona és una ciutat amfitriona per naturalesa: una ciutat oberta, acollidora i amable amb el visitant, tal com els mateixos turistes ens indiquen quan puntuen amb un 8,6 l’acollida que reben per part dels barcelonins i les barcelonines. Aquests valors i aquesta actitud, malauradament, contrasta amb l’hostilitat i l’agressivitat que uns pocs van demostrar el passat 6 de juliol en el context d’una manifestació de 2.800 persones per demanar posar límits al turisme a Barcelona. Una actitud, molt minoritària, que precisament va en contra de l’estratègia que tenim a Turisme de Barcelona i a la ciutat per tal de millorar la qualitat del nostre turisme.
Imatges com aquelles han donat la volta al món i hi ha qui associa Barcelona justament amb el que no és ni ha estat mai, perquè la nostra no és una ciutat hostil ni al turisme ni al que ve de fora: res més lluny de la realitat i de la nostra voluntat. Així que ens toca, de nou, recordar el caràcter d’acolliment i la realitat com a ciutat amfitriona per naturalesa.
Comencem una temporada d’estiu amb la ciutat que es prepara per a la Copa Amèrica, la Biennal Manifesta i per a tres importants congressos mèdics que tindran lloc el mes de setembre. Aquests moments singulars expressen l’aposta de Turisme de Barcelona per la qualitat del turisme.
La campanya “Amfitrions per naturalesa”, que vam engegar fa uns dies, segueix en marxa als mercats de proximitat i als països que competiran a la Copa Amèrica mentre hem editat la Guia Monocle amb un especial de trenta-vuit pàgines per posar en valor el més singular de la nostra Barcelona.
I una última novetat, que posarem en marxa coincidint amb la Copa Amèrica, ens portarà a abandonar de manera progressiva i necessària el ja clàssic i exitós “Visit Barcelona” per utilitzar un nou lema: “This is Barcelona”. Es tracta d’una afirmació d’estima que apel·la al sentiment d’orgull i que ens permetrà posar en valor allò que ens singularitza i ens omple de satisfacció: la Barcelona de la cultura, l’esport, la gastronomia, l’arquitectura, les compres i els nostres barris i paisatges.
És un canvi radical, coherent amb la nova estratègia d’adreçar-nos a un visitant de valor per transitar cap a un turisme de qualitat, més sostenible i que generi més retorn. El “Visit Barcelona” ha sigut una història d’èxit que ha respost perfectament al repte que en el seu moment la ciutat i Turisme de Barcelona s’havien plantejat: passar de ser una ciutat industrial en crisi a una ciutat on el turisme fos motor de canvi. El context ha canviat i és per això que tocava canviar l’eslògan per fer un pas important en la narrativa del turisme, convençuts que ens hem de saber explicar millor per tal que el retorn sigui global i doni els millors resultats per a tots els que vivim i ens estimem la ciutat.
Mateu Hernández Maluquer
Director General